Turkiški riestainiai ,,Simit’’

23 balandžio, 2020Karolina

Turkijoje simitai gatvės maistas, tinkantis skubantiems ar ramiai einantiems gatve. Riestainiai valgomi pusryčiams su sūriu, džemu, kumpiu ir pan. Tikima jog simitai Stanbule kepami nuo 1500-ųjų, o pavadinimas kilęs iš arabiško žodžio “samīd”, reiškiančio baltą duoną.  Simitų tešla panaši į beigelių, išskyrus vietoj virimo vandenyje, tešla formuojama į virveles, iš jų dvi susukamos, taip suformuojamas apvalus žiedas kuris panardinamas į vynuogių melasa sirupą ir sezamo sėklas. Riestainiai iškepa traškiu ir lengvai saldžiu paviršiumi, bei minkštu vidumi. Beje naudojau ne vynuogių, o cukranendrių melasą. Kaip atrodo ta melasa? Tai klampus, tirštas, tamsus, saldus  ir šiek tiek kartus sirupas, gaunamas, perdirbant cukranendres į cukrų. Tinka kepiniams , gėrimams, blyneliams pagardinti. Beje juodosios melasos koncentrate randama mangano, vario, geležies, kalcio, kalio, magnio, vitamino B6 ir seleno. Mitybos papildymas melasa gali būti naudingas, siekiant sustiprinti imuninę sistemą.

Spausdinti receptą

Turkiški riestainiai ,,Simit’’

Ingredientai

  • 8 g Sausų mielių
  • 1 arb. šaukšt. Druskos
  • 2 arb. šaukšt. Cukraus
  • 530 g Miltų
  • 340 ml Šilto vandens
  • 50 ml Aliejaus
  • 30 g Melasa sirupo
  • 15 ml Šilto vandens
  • 100 g Sezamo sėklų

Paruošimo būdas

  • 1)

    Į dubenį suberkite cukrų, mieles, miltus, druską, įpilkite 340 ml  šilto vandens (37 °C) ir aliejaus. Minkykite tešlą kol palieka vientisa ir nebe lipni. Uždenkite tešlą ir palikite kilti apie 1val. 30min. Tešlos kiekis turi padvigubėti.

  • 2)

    Kol tešla kildinama, keptuvėje lengvai paskrudinkite sezamo sėklas ir melasa sirupą sumaišykite su 15 ml šilto vandens. Pasiruoškite dvi kepimo skardas su kepimo popieriumi (man į vieną skardą tilpo keturi riestainiai).

  • 3)

    Kai tešla pakyla, lengvai kumščiu paspauskite tešlą, išverskite ant miltuoto paviršiaus ir padalinkite tešlą į 16 gabalėlių po 55 g, juos iškočiokite į pailgas 45 cm virveles. Paimkite dvi tešlos virveles, jas susukite ir sujunkite galus suformuodami apvalų riestainį. Šį veiksmą atlikite su likusiomis 14 virvelių, taip pagamindami dar 7 žiedus kurių išviso 8.

  • 4)

    Riestainius pamirkykite į melasa sirupą ir sezamo sėklose. Sudėkite riestainius į kepimo skardą ir dar pakildinkite 30min.

  • 5)

    Įkaitinkite orkaitę iki 200°C, kepkite 15 min, iki kol simitai paruduoja.

    Valgykite vienus ar kaip sumuštinius. Skanaus!

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis receptas Sekantis receptas