Minkšti meduoliai

5 gruodžio, 2020Karolina

Šie meduoliai kilę iš Vokietijos, ten jais mėgaujamasi visą gruodį. Nyderlanduose taip pat kalėdiniu laikotarpiu gaminami panašūs meduoliai. Šių meduolių receptai visi panašūs ir tuo pačiu skirtingi ingredientais. Dalinuosi paprastesne recepto versija. Meduolių tešlą pasigaminsite lengvai kaip 2×2, o rezultatas kvepės Kalėdomis.  Man jie ,,žiauriai,, patinka, juos galima glazūruoti šokoladu ar citrininiu glaistu, man jie primena sausainius grybukus . Kokie jūsų mėgstamiausi Kalėdiniai sausainiai?

Spausdinti receptą

Minkšti meduoliai

Ingredientai

  • 3 - 4 arbat. š. Meduolių prieskonių mišinio (jei naudosite Santa maria prieskonius, dėkite mažiau)
  • 110 g Rudojo cukraus
  • 120 g Medaus
  • 100 g Sviesto
  • 30 ml Grietinėlės arba pieno
  • 300 g Miltų
  • Pusę arbat. Š. Sodos
  • Žiupsnelio druskos
  • 1 Didelio kiaušinio

Glaistui

  • Apie 500g Cukraus
  • 1 Citrinos arba žiupsnelis citrinos rūgštelės
  • Šiek tiek vandens

Paruošimo būdas

  • Virimo puode ant mažos ugnies ištirpinkite meduolių prieskonius, cukrų, medų, sviestą, grietinėlę. Tirpinkite kol ištirps sviestas ir cukraus kristalai. Gautą masę palikite vėsti, kai pravėsta, suberkite persijotus miltus, sodą, žiūpsnelį druskos ir tvirta mentele ar mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite. Tuomet įmuškite kiaušinį ir vėl išmaišykite. Tešla išeina lipni, ją sukrėskite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve kelioms valandoms ar per naktį. 

    Kai tešla paiilsėjus, įkaitinkite orkaitę iki 180℃ lapsnių temp. Pasiruoškite kepimo skardą, įklokite kepimo popierių. Formuokite apie 30 g rutuliukus, o kepimo skardoje juos dėkite toliau vienas nuo kito, nes kai keps, padvigubės meduolio skersmuo. Kepkite 13 – 14 min. Atvėsinkite.

    Pasigaminkite glajų. Jei norite balto glajaus, naudokite mažiau skysčio. Jei norite permatomo, pilkite daugiau vandens ar citrinos sulčių. Aš pilu apie 5 šaukštus citrinos sulčių į cukraus pudrą, gerai išmaišau. Be to naudoju gilesnį indą. Tuomet pasiruošiu groteles ant kurių dėsiu sausainius, po apačia pasidedu kepimo indą su maistine plėvele. Pamirkau sausainį į glajų, taip, kad visą apsemtu. Tada dedu ant grotelių, kad nubėgtu. Visą nubėgusį glajų, supilu į glajaus indą ir panaudoju likusiems sausainiams, jei prireikia. Palaukite kol cukraus glajus išdžius, o tada jau galite mėgautis meduoliais.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis receptas Sekantis receptas