Karameliniai kvadratėliai su šokoladu ir riešutais

19 gruodžio, 2021Karolina

Nežinau kaip kitaip pavadinti šiuos kvadratėlius, anglų kalba skamba taip – “Millionaire’s shortbread”, o išvertus į lietuvių kalbą: “Milijonieriaus trapi tešla” ar “Milijonieriaus sviestinis sausainis”? 

Žodžiu „bom bi nis” desertas, susivalgė labai greitai… Kvadratėliai primena twix šokoladinį batonėlį. Sausainis, karamelė, šokoladas. Originalus receptas yra su paprastu sausainiu t.y. be žievelių, meduolio prieskonių, kakavos, o šokoladas be riešutų, o aš, va, pridėjau ir gavosi kalėdinis skonis, o jei norite paprasto sausainio varianto, nedėkite anksčiau išvardintų ingredientų.

Šį kart noriu paminėti kelis svarbius punktus, kurie gali padėti išsikepti šį skanumėlį.

Sviestas turi būti šaltas, jog sviesto gabaliukai susikapotų tešloje, taip ji liks trapi.

Visada reikia leisti tešlai pailsėti šaldytuve. Kodėl reikia tešlai ilsėtis? Pirmiausia bus lengviau dirbti su ja. Jei kepate sausainius, jie bus gražesnės formos, nes riebalai bus sustingę ir išlaikys savo formą. Kai  tešla ilsisi, cukrus turi laiko sugerti drėgmę iš šlapių produktų, o miltuose esantys angliavandeniai pradeda skaidytis į cukrų, tai reiškia jog sausainiai bus su daugiau skonio, gražesnės spalvos.

Gaminant karamelę labai svarbu naudoti storiadugni puodą, nuolat maišyti mediniu šaukštu būtinai braukiant per puodo dugną, nepervirti, neprisvilinti. O svarbiausia elgtis atsargiai, neragauti, neliesti, nes karamelė labai karšta.

Šokolado niekada neperkaitinkite, nes sušoks į gumulėlius, kartais galima ištaisyti klaidą ir įpilti lydyto sviesto arba kakavos sviesto. Geriausia pasidaryti garų vonelę, puodas su vandeniu užvirinamas, tuomet verdamas ant vid. ugnies, o ant viršaus dubuo su šokoladu, kurį maišom po truputį kol visiškai išsilydo.

Spausdinti receptą

Karameliniai kvadratėliai su šokoladu ir riešutais

Ingredientai

Sausainio pagrindui:

  • 200 g Miltų
  • 25 g Kukurūzų krakmolo
  • 120 g Cukraus
  • 120 g Šalto, kubeliais supjaustyto sviesto
  • 1 Kiaušinio
  • 4 g Kakavos
  • 1 g Druskos
  • 4 g Vanilės
  • 2 Apelsinų nutarkuotų žievelių
  • 8 g Meduolių mišinio prieskonių

Karamelei:

  • 145 g Sviesto
  • 80 g Cukraus
  • 80 g Auksinio sirupo
  • 240 g Kondensuoto pieno

Šokoladiniam glajui:

  • 200 g Pieniško šokolado
  • 40 g Kepintų riešutų pagal skonį, aš naudojau migdolo ir lazdyno riešutus

Paruošimo būdas

  • Sausainio pagrindui ingredientus sutrinkite maisto trintuvu, kol tešla taps viena masė. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite ilsėtis šaldytuve mažiausiai valandai. Kai tešla pailsi, ją įklokite, paskirstykite tolygiai į stačiakampę kepimo formą (į kepimo formą įklokite kepimo popierių), kepkite iki 170°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20- 25 min. Atvėsinkite.

  • Kai atvėsta sausainis, pasigaminkite karamelę. Į storiadugnį puodą sudėkite ingredientus skirtus karamelei, virkite ant vidutinės ugnies nuolat maišydami kol ištirpsta cukraus kristalai, tuomet padidinkite virimo temperatūrą ir užvirkite, pavirkite apie 5 min ar šiek tiek ilgiau (visą laiką maišykite, braukite per puodo dugną), karamelė yra paruošta kai tampa tamsiai auksinės spalvos ir šiek tiek sutirštėja. Kai karamelė išverda, ją tolygiai užpilkite ant iškepusio sausainio pagrindo ir palikite vėsti 1 val – 1,30 val.

  • Kai karamelė sustingsta, ištirpinkite šokoladą garų vonelėje ir įmaišykite kapotų riešutų. Šokoladą tolygiai užpilkite ant karamelės, palikite stingti, jei norite pagreitinti procesą palikite šaldytuve. Kai šokoladas sustingsta supjaustykite kvadratėliais.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis receptas Sekantis receptas