Vokiškas sūrio pyragas

14 sausio, 2024Karolina

Būnant Vokietijoje per vasaros atostogas prisiragavau jų gaminamų pyragų iš vietinių kepėjų ir kepyklų. Taip, taip kepėjų, nes kai kurie tiesiog atvažiuoja savaitgaliais į turgaus vietą, pasistato savo maisto furgonėlius ir pardavinėja pyragus, bandeles. O labiausiai įsiminė ir skaniausi buvo iš maisto furgonėlio. 

  Prieinu prie furgonėlio ir sakau:

 – Ich will habe ein stück käsekuchen. Tada kažko manęs paklausia, žinoma aš pasimetu ir paklausiu ar ji kalba angliškai, bet atsako, kad ne. Tada vėl bandau kalbėti vokiečiu kalba, kurią mokinaus prieš 13 metų ir niekada nenaudojau. Bet esmė, kad susikalbėti pavyko, man atpjovė dideliausią gabalą pyrago ir vienokio, ir kitokio. Dar paprašiau bandelių, kurių pavadinimą tikrai blogai pasakiau, nes mane pataisė kaip reikia sakyti. Už viską sumokėjau gal 6 eurus. O pyragai buvo tokie skanūs, kad grįžusi kepiau namie. Na, o dabar dalinuosi su jumis. 

Aš dažniausiai gaminu iš pusės recepto ir naudou 18 – 20 cm skersmens formą. Jei naudosite 26 cm skersmens formą padauginkite kiekius iš dviejų.

Spausdinti receptą

Vokiškas sūrio pyragas

Ingredientai

Pagrindui

  • 125 g Miltų
  • 123 g Sviesto
  • 50 g Cukraus
  • 1 Šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 Kiaušinio
  • 3 g Kepimo miltelių

Įdarui

  • 500 g Kreminio sūrio
  • 100 ml Grietinėlės
  • 100 g Cukraus
  • 3 Kiaušinių
  • 20 g Kukurūzų krakmolo
  • 1 Šaukštelio vanilinio cukraus
  • Šiek tiek nutarkuotos citrinos žievelės

Paruošimo būdas

Pagrindas

  • Pasiruoškite kepimo formą. Įklokite į dugną iškirptą iš kepimo popieriaus apskritimą.

    Pagrindui skirtus ingredientus išminkykite iki vientisos tešlos. Tešla neturi būti labai lipni.

    Ant miltuoto paviršiaus iškočiuokite tešlą į  apskitimo formą ir įklokite į kepimo formą, taip kad tešla dengtų ir kepimo formos šonus. Gerai prispauskite. Arba galite lipdyti tešlą po gabaliuką į kepimo formą, svarbu paskirstyti tolygiai, nes jei bus per storas tešlos gumulas, ji neiškeps. Kepimo formą su įklota tešla dėkite į šaldytuvą. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

Įdaras

  • Tada pasigaminkite įdarą. Dubenėlyje išplakite grietinėlę iki jogurto tirštumo ir šiek tiek daugiau. 

    Tuomet didesniame dubenyje mikseriu išplakite kreminį sūrį, cukrų, persijotą kukurūzų krakmolą, vanilinį cukrų, kiaušinius iki kol masė bus vientisa, vėliau įtarkuokite citrinos žievelės (aišku ją reikia pirmą nuplauti, bet aš nerašau, nes man atrodo čia savaime suprantamas dalykas, nes aš tikrai plaunu. :)) ) ir įmaišykite plaktą grietinėlę. Kremą supilkitę į formą ir kepkite apie 1 valandą. Geriausią po 30 min. Įpjaukite aštriu peiliu aplink pyragą, tada dėkite vėl kepti apie 30 min. Taip turėtumėte apsaugoti pyragą nuo suskilinėjimo per vidurį. Pyragas yra iškepęs kai patikrinus pagaliuku jis švarus, kai nėra skystas per vidurį. Jei pyragas pradeda labai ruduoti pamažinkite temperatūrą ir kepkite ilgiau. Aš dažniausiai praveriu orkaitės dureles ir palieku pyragą vėsti kartu su orkaite. 

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis receptas Sekantis receptas