Vokiškas Bankuchenas “Baumkuchen”

23 sausio, 2021Karolina

Baumkuchen (iš vokiečių kalbos medžio kepinys) gaminamas Vokietijoje panašiu principu kaip ir Šakotis. Skirtumas tas, kad Šakotis su spygliais,  o Baumkuchen’as be ir prapjovus vidus atrodo kaip medienos raštas. Nors šis skanėstas iš Vokietijos, bet labiau gaminamas Japonijoje. Taip nutiko kai  Vokietis Karl Joseph Wilhelm Juchheim pirmą kartą pristatė vokišką pyragą Hirošimoje ir jo populiarumas paskatino sukurti „Juchheim“ kepyklų tinklą visoje Japonijoje. „Juchheim“ prekės ženklas vis dar paplitęs ir šiandien. 

Na, o skonis kaip Šakočio ir daugiau nėra ką pridurti. Gamyba pačios tešlos nesudėtinga. Toks pastebėjimas, kai baltymus išplaku iki lengvai standžių putų, sluoksniukai išeina lygesni, jei išplaku labiau – sluoksniukai gaunasi šiek tiek vingiuoti, bet skoniui tai netrugdo. Norint iškepti šį skanėstą teks patūpėti prie orkaitės ir stebėti kada paruduoja sluoksniukai, o tai gana greitai vyksta, tai nepatartina pabėgti nuo orkaitės.  

Spausdinti receptą

Vokiškas Bankuchenas “Baumkuchen”

Ingredientai

  • 250 g Sviesto
  • 6 Vidutinių kiaušinių arba 5 didelių
  • 250 g Cukraus
  • 125 g Miltų
  • 125 g Kukurūzų krakmolo
  • Vanilinio cukraus
  • Vienos citrinos žievelės
  • Žiūpsnelis druskos

Citrininiam glaistui

  • 200 g Cukraus
  • 2 Šaukštų citrinos sulčių

Šokoladiniam glaistui

  • 170 g Juodo šokolado
  • 2 Šaukštų medaus
  • 4 Šaukštų sviesto

Paruošimo būdas

  • Ištirpinkite sviestą ir atvėsinkite. Atskirkite baltymus nuo trynių, naudokite sausus, švarius dubenius. Kitame dubenėlyje persijokite miltus ir krakmolą, įmaišykite vanilinį cukrų, druską. Pasverkite cukrų. Įkaitinkite orkaitę iki 200 – 230°C laipsnių temperatūros su funkcija “Viršus”. Pasiruoškite stačiakampę ar apvalią 22 cm skersmens kepimo formą, ją gerai ištepkite sviestu.

  • Pradėkite plakti baltymus kol susidarys lengvos putos, tuomet iš lėto pradėkite pilti pusę cukraus. Plakite iki baltų putų, neperplakite, putos neturi būtį per standžios. Tuomet lengvai išplakite trynius su likusiu cukrumi, iš lėto pilkite sviestą ir tuo pačiu metu plakite. Įtarkuokite citrinos žievelių. Tada įmaišykite sausus ingredientus ir po to išplaktus baltymus per kelis kartus. 

  • Na štai ir prasideda smagioji dalis. Pilkite apie porą šaukštų tešlos į kepimo formą, tešlą šaukštu ar teptuku tolygiai paskirstykite. Dėkite kepti į viršutinę orkaitės lentyną ir kepkite kol paruduoja nuo 3 iki 8 min ( sluoksniuko kepimo laikas priklauso nuo storio ir orkaitės temperatūros). Kai paruduoja, išimkite iš orkaitės, vėl tepkite tešlos sluoksniuką ir vėl kepkite. Taip kartokite kol susinaudos visa tešla. Atvėsinkite “Baumkuchen”, jei dugnas ar šonai per daug apskrudę, nupjaustikyte ir užpilkite pasirinktu glaistu.

  • Kaip gaminasi glaistai?

    Citrinų glaistas.

    Sumaišykite citrinos sultis su cukraus pudra, jei masė per kieta išspauskite dar citrinos sulčių, jei per skysta – įmaišykite cukraus pudros.

    Šokoladinis glaistas.

    Į didesnį indą sudėkite šokoladinio glaisto ingredientus ir ištirpinkite virš garų vonelės.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis receptas Sekantis receptas