Marmurinis keksas su bananais, nutela ir riešutais

14 rugpjūčio, 2020Karolina

Šį kart gaminau bananų, kakavos ir nutelos skonio marmurinį keksą.

Turėjau užsilikusį bananą ir nutelos, vis galvojau kokį pyragą ar desertą pagaminus, kad sunaudočiau užsilikusius produktus. Norėjosi lengvo recepto. Varčiau savo seną užrašinę ir sustojau ties marmurinio kekso receptu, iškart susidėliojo mintyse gaminimo procesas ir kaip panaudosiu bananą ir nutelą. O dar tiek prisiminimų sukėlė šio kekso receptas…

Marmurinio kekso skonis kelią nostalgiją ne tik iš vaikystės, bet dar ir primena kaip aš jį kepiau pirmą kartą, bei visą pradžią kaip pamilau konditeriją.  Pradėjau dirbti kavinėje Londone, Maison Trois Garcons. Mano darbas buvo kepti pyragus, žinoma pradžioje aš jų kepti nemokėjau, bet mergina su kuria dirbau, mane apmokino kaip reikia kepti, kas svarbu gaminime ir panašiai. Tiksliai nepamenu, kas nutiko mano mokytojai, bet ji lyg ir susirgo ir negalėjo atvykti man padėti, o man reikia kepti keksą kurio nesu kepusi, tai buvo marmurinis keksas kavos ir vanilės skonio, aplietas pienišku ganašu. Pamenu puoliau į paniką, nors receptą turėjau, bet bijojau suklysti, tada atrodė viskas sunku, nauja ir nežinoma.  Tąkart telefono skambučio pagalba bendravome ir man pavyko iškepti keksą. Nuo to karto pradėjau dirbti savarankiškai ir kai pajutau jog tai ne tik pyragai, desertai, o didelis darbas kuris reikalaują nemažai žinių ir tiek daug technikų ir įvairovės, įsimylėjau konditerijos pasaulį. Konditerija tai kaip didelis nuotykis, tiek daug visko, kad gali mokytis ir mokytis. 

Spausdinti receptą

Marmurinis keksas su bananais, nutela ir riešutais

Ingredientai

  • 175 g Cukraus
  • 7 g Vanilinio cukraus
  • 1 g Druskos
  • 3 Kiaušinių
  • 266 g Miltų
  • 11 g Kep. Miltelių
  • 84 g Kefyro
  • 18 g Kakavos
  • 1 Banano (neištižusio)
  • 100 g Nutelos
  • 30 g Riešutų
  • 200 g Sviesto

Paruošimo būdas

  • Pasiruoškite kekso formą, ištepkite sviestu arba įklokite kepimo popierių, aš naudojau 20 cm ilgio, 10 cm pločio, 7 cm aukščio. Persijokite miltus su kepimo milteliais. Ištirpinkite nutelą virš garų vonelės. Pakepinkite riešutus ir susmulkinkite.

  • Dubenėlyje išplakite sviestą su cukrumi, druska, vaniliniu cukrumi iki baltos, purios masės. Tuomet iš lėto įmuškite po vieną kiaušinį, po kiekvieno įmušto kiaušinio, gerai išplakite. Tada berkite šiek tiek sausų ingredientų, šiek tiek kefyro, vis maišykite, tada vėl sausų ingredientų ir vėl pilkite kefyro, taip kartokite kol viską subersite ir supilsite. 

  • Tešlą kurią gavote padalinkite į dvi dalis, į vieną dalį kuri bus šviesi sudėkite supjaustytą bananą (jei masė per skysta įberkite šaukštą miltų), į kitą dalį kuri bus tamsi suberkite persijotus kakavos miltelius, išmaišykite. Dabar turite dvi skirtingas tešlas, naudokite skirtingus šaukštus tešloms kraunant į kepimo formą.  Pasidėkite priešais save kepimo formą ir į ją dėkite šaukštą tamsios tešlos, šaukštą šviesios, šaukštą tamsios, taip dėliokite stengdamiesi, kad spalvos viena šalia kitos butų skirtingos. Tuomet ant viršaus užpilkite nutelos ir lengvai peiliu veskite į vieną šoną tada į kitą. Nutela turi būti ant viršaus ir šiek tiek įmaišyta į tešlą, bet jei per daug maišysite vėliau nesigaus marmurinio kekso efekto. Paskiau užbarstykite riešutų, kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje 40 – 50 min. Visada patikrinkite mediniu pagaliuku.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Ankstesnis receptas Sekantis receptas